Bio

Emy Koopman (Groningen, 1985) schreef al verhalen voordat ze het alfabet volledig beheerste en dat is ze blijven doen, stiekem en minder stiekem, tijdens studies Literatuurwetenschap en Klinische Psychologie. Haar stukken verschenen onder meer in De Gids, DW B, Het Liegend Konijn, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, en op De Correspondent, The Awl en hard//hoofd.

In september 2016, dezelfde maand dat Emy een doctorstitel kreeg voor empirisch onderzoek naar literatuur en empathie, publiceerde ze haar debuut Orewoet – een roman over de dunne grens tussen verlangen en waanzin. Orewoet werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs (longlist) en De Bronzen Uil (shortlist). In 2017 ontving ze, met zeven andere debutanten, een beurs van het Letterenfonds voor een tweede boek. Die roman, Het Boek van Alle Angsten, verscheen op 24 augustus 2020 en haalde plek nummer 6 van de Nieuwe Leeslijst Nederlands 2021. Haar meest recente boek, Tekenen van het Universum (2022), werd genomineerd voor De Boekenpanda (shortlist) en De Boon Literatuurprijs 2023 (shortlist).

Vanaf het najaar van 2015 tot het najaar van 2021 maakte Emy deel uit van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Daar onderzocht ze onder meer financiële waakhond AFM, privacy-waakhond AP, de stille reserve in het basisonderwijs en de dwangzorg in de psychiatrie. Ook buiten Investico maakte zij journalistieke reportages, waaronder – samen met regisseur Hans Pool en onderzoeker Sasha Ourikh – de vijfdelige VPRO-serie Paradijs Canada (2020).

Op deze site vindt u een klein deel van Emy’s werk, van persoonlijke essays tot academische artikelen. De meeste stukken werden eerder elders gepubliceerd, de oorspronkelijke bron staat er dan bij. Vaak wordt er ook via een link doorverwezen. Wilt u meer essays, zoekt u dan vooral eens op de site van de Volkskrant of van hard//hoofd. Voor onderzoeksjournalistiek, zie de site van Investico.

Deze site is ook de plek waar het Orakel van de Wereldliteratuur zijn toekomstvoorspellingen deed. Momenteel is het Orakel in ruste.

DSC07160
foto door: Johannes von Engelhardt