Scandinavische zuchtmeisjes

Een Scandinavische zucht klinkt anders dan een Franse. Luister eerst eens naar Carla Bruni en daarna naar Anna Ternheim. Het is het verschil tussen een zoele zomer en een donkere herfst. In de stem en muziek van de noorderlinge hoor je de kilte en lengte van de nachten.

Zuchtmeisje. Popjournalist Guuz Hoogaerts (alias Guuzbourg) gebruikte de, aan Giphart ontleende, term om zuchtzingende Françaises mee aan te duiden. Bij voorkeur beeldschone. Maar wie heeft geluisterd naar Ternheim, de meisjes van Our Broken Garden, of Agnes Obel (de nieuwste in de rij), die weet dat vergeleken met hen die Françaises slechts hijgmadames zijn. De zucht van de Scandinavische is zwaarder. In hun teksten staren ze uit over meren, rivieren, zeeën, denkend aan vroeger of aan onbereikbare geliefden.

Een Franse hijgmadame roept een lichte verliefdheid op, de bevlieging van de lust. Als je haar voor je alleen had zou je de kleren van haar lijf scheuren. Bij het Scandinavische zuchtmeisje haal je dat niet in je hoofd. Het is niet dat ze minder mooi zou zijn, minder verleidelijk. Maar de tederheid en gekweldheid in haar blik en stem vragen om een eerbiedige afstand. Daarbij kun je daadwerkelijk verstaan wat ze zingt, wat betekent dat je naar haar moet luisteren.

De Deense Agnes Obel stond 30 november in de (uitverkochte) kleine zaal van Paradiso. Het blonde haar weggestopt in een ingewikkelde knot, het lijf en de houding van een ballerina. Haar licht melancholieke pianospel werd ondersteund door afwisselend droevige en omineuze celloklanken. Obel klonk tegelijkertijd dromerig en vastberaden. Zo keek ze ook. ‘I keep a close watch on this heart of mine.’ Kun je verlegen zijn zonder schaamte? Agnes Obel is het. De kalmte zelve. De gehele zaal was stil, gehypnotiseerd. Dan ineens herinner je je: ook Andersen was Deens, en met hem zijn kleine zeemeermin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s